20210606 - 01

Inaugurarea Muzeului „Sf. Ierarh Gavriil” de la Mănăstirea Căpriana, 6 mai 2021

Muzeul „Sf. Ierarh Gavriil” de la Mănăstirea Căpriana a fost inaugurat în data de 6 mai 2021, devenind astfel primul obiectiv muzeal cu artefacte religioase din Republica Moldova. Muzeul adăpostește un tezaur unic, reprezentat de vestigiile arheologice provenite din cripta mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care au fost restaurate de specialiștii Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul CMNM Iași.

Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare”.

Programul zilei de 6 mai 2021 a debutat cu o ceremonie religioasă, urmată de vizitarea expoziției permanente a muzeului și de mesaje de salut din partea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove; Monica Babuc, deputat, Parlamentul Republicii Moldova; Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova; Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Gheorghe Postică, prof. univ. dr. hab.; Lăcrămioara Stratulat, Managerul Complexului Muzeal „Moldova” Iași; Maria Geba, manager de proiect EnCaMo, Iași; Arhimandrit FILARET (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana.